Is uw kantoorgebouw klaar voor de toekomst?

Bent u zover dat uw kantoor/vastgoed gereed is voor de toekomst en voldoet aan de nieuwe wet- en regelgeving? Nee? Wat dient u dan te doen aan uitvoerende maatregelen zodat uw kantoor/vastgoed voldoet aan de gestelde wettelijke eisen.

De energietransitie is namelijk in volle gang en houdt ons allemaal bezig. Zo heeft de Nederlandse overheid bepaald dat alle kantoren boven de 100 m2, per 1 januari 2023 minimaal over energielabel C moeten beschikken. Dit kan grote impact en gevolgen hebben voor de gebruikers en eigenaren van kantoorgebouwen.

Begin daarom op tijd

Het is belangrijk om op tijd te beginnen, want de regel is niet vrijblijvend. Heb je op 1 januari 2023 geen energielabel C? Dan moet je je kantoordeuren sluiten. Het energielabel is 10 jaar geldig. Als u tussentijds energiebesparende maatregelen neemt, verandert het label mogelijk mee.

Energie Label Scan

Op weg naar energielabel C is het verstandig te starten met de energielabelscan. De energiescan laat zien waar u staat en wat u moet doen om aan energielabel C te kunnen voldoen. Bij een energielabel D of lager dient u in actie komen.

Heeft uw kantoor / vastgoed nog helemaal geen energielabel? Dan doet u er goed aan dit zo snel mogelijk te regelen. Eind 2021 wordt het energielabel voor utiliteitsgebouwen namelijk herzien.

In vier stappen naar energielabel C

Om te komen tot een energielabel C is het verstandig dat u de volgende stappen doorloopt:

Stap 1: Checken energielabel op www.EP-online.nl

Heeft uw kantoor een geldig label A, B of C? Dan hoeft u niets te doen. Check wel tot wanneer uw energielabel geldig is. Heeft uw kantoor een energielabel D of lager? Mogelijk kunt u zonder ingewikkelde bouwkundige ingrepen overgaan op energielabel C. Bent u huurder? Bespreek dan met uw verhuurder hoe de route naar 2023 en 2030 eruit ziet.

Stap 2: Vraag maatwerkadvies aan.

U kunt veel doen om je energielabel te verbeteren. Maar welke maatregelen passen het best bij uw bedrijf? Kijk voor meer informatie op de site van RVO (RVO; Energielabel C kantoren).

Stap 3: Verken subsidies

RVO ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Bekijk daarvoor onze subsidiewijzer.

Stap 4: Maatregelen uitvoeren

Het ideale moment om dit te doen is tijdens andere geplande werkzaamheden, zoals onderhoud aan gevels, vloeren, equipment, systemen etc.

Stap 4: Leg uw nieuwe energielabel voor 10 jaar vast.

Vragen over het behalen van energielabel C?

Voor meer informatie kunt u terecht bij de gemeente Sluis via: duurzaam@gemeentesluis.nl