Bericht voor horeca

Als gevolg van het oplopende aantal coronabesmettingen zijn strengere maatregelen van toepassing. Deze maatregelen hebben als doel het aantal contactmomenten en reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Daarom is de horeca gesloten. De bedoeling van deze maatregel is om samenkomsten en verplaatsing van mensen naar eetgelegenheden te voorkomen. Afhalen en bezorgen blijft voor horecaondernemers mogelijk. Uiteraard moet er bij afhalen worden voldaan aan een aantal basisregels. Die zijn nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Om u te helpen, zetten we deze basisregels voor u op een rijtje:

 • Afhaal betekent eten en drinken afhalen bij een eet- en drinkgelegenheid om dat mee naar elders c.q. naar huis te nemen. Het is dus niet toegestaan om het afgehaalde eten en/of drinken mee te nemen naar een andere ruimte in het bedrijf, voor de deur, op het terras of op de stoep met de bedoeling het daar te nuttigen.
 • Bezorgen en afhalen mag niet tussen 01.00 en 07.00 uur, verkoop van alcohol is na 20.00 uur verboden. Let erop voor afhalen: het is niet toegestaan om alcoholhoudende drank te verstrekken voor directe consumptie. Alleen de verkoop in gesloten verpakkingen is toegestaan.
 • Het gebruik van (sta)tafels is niet toegestaan. Dit nodigt uit om consumpties te gebruiken.
 • Direct contact tussen de verkoper en de klant moet zoveel mogelijk vermeden worden. Daarom verzoeken we, indien mogelijk, bestellingen door een luik aan de klant te geven. Als het gebruik van een luik niet mogelijk is, dan kunt u de bestelling in een gesloten verpakking bij de deur aan de klant overhandigen.
 • Klanten mogen binnen of buiten wachten op de bestelling. In alle gevallen geldt dat u:
 • bij voorkeur één persoon per gezelschap toelaat;
 • er op toeziet dat er geen groepsvorming ontstaat van meer dan het aantal personen dat op dat moment volgens de richtlijnen geldt (op dit moment 2);
 • er op toeziet dat klanten anderhalve meter uit elkaar staan;
 • voorkomt dat er lange rijen ontstaan;
 • verantwoordelijk bent voor het voorkomen van drukte, opstoppingen etc. als gevolg van de afhaalservice.
 • De doorstroming van publiek, hulpdiensten etc. mag niet worden belemmerd.
 • Op grond van de nota Terrassenbeleid 2017 mogen op een terras geen spijzen en (alcoholische) dranken worden bereid.
 • Bij thuisbezorgen moet direct contact tussen bezorger en klant vermeden worden.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u actuele informatie over de geldende maatregelen. Koninklijke Horeca Nederland heeft voor haar leden speciale support ingericht via www.khn.nl/corona of corona@khn.nl.

Tevens wijzen wij u graag op het volgende:

Eetgelegenheden mogen zwakalcoholhoudende producten in combinatie met etenswaar verkopen. Dit betekent dat een restauranthouder bij een afhaalmaaltijd alcoholhoudende dranken in een gesloten verpakking mag meeleveren, maar niet ter plekke mag schenken of uitdelen. Uiteraard mogen er geen alcoholische dranken worden verkocht aan personen onder de 18 jaar. Prijs(stunt)acties zijn niet toegestaan. Het is niet de bedoeling dat horecaondernemers sterke dranken gaan leveren. Dit is voorbehouden aan slijterijen. Let op! Tussen 20.00 en 07.00 uur mag géén alcohol worden verkocht of bezorgd. Na de heropening mag vanaf dat moment alleen alcohol worden verstrekt voor gebruik ter plaatse.